Een huis met geschiedenis

In 1905 wordt op een terrein dat zich uitstrekt tot aan de spoorlijn Gent - De Panne een gasfabriek of "gasgesticht" opgericht, de "Usine à gaz intercommunal de Thielt". Het complex bestaat uit een vrijstaande directeurswoning aan de noordzijde, bedrijfsgebouwen aan de straat, een silo en achterliggende bijgebouwen als o.m. magazijn en smidse. De architect is naar verluidt R. Lemahieu uit Gullegem.

De fabriek stelt tot vijfenveertig man tewerk. Met het geproduceerde gas wordt de hele regio bevoorraad tot en met Waregem, Ingelmunster, Aalter en Ardooie. Nog voor de Eerste Wereldoorlog worden nagenoeg alle Tieltse straten van gasverlichting voorzien. Door bombardementen tijdens de Tweede Wereldoorlog is er lichte schade aan het gebouwencomplex. In 1914 wordt op een aanpalend perceel aan de zuidzijde een tweede silo opgetrokken. In 1957 sloopt men het grote achterliggende gebouw. In 1970 wordt het huis met omliggende tuin verkocht. Een jaar later sloopt men de twee gassilo's. De gebouwen worden benut als burelen en magazijnen door achtereenvolgens "Intercom" en "Gaselwest".

Beschrijving

Gebouwencomplex opgetrokken in bruine baksteen verlevendigd door opvallend gebruik van oranje baksteen voor o.m. banden, strekstenen, strekken en tandlijst; smeedijzeren sierankers. Ten noorden van het complex, vrijstaande voormalige directeurswoning in tuin, afgescheiden van de straat door bakstenen ommuring met ijzeren hek tussen bakstenen pijlers met natuurstenen dekstenen. Woonhuis met inslag van cottagestijl van twee bouwlagen onder zadeldak (nok evenwijdig met straat; mechanische pannen). Breed linkerrisaliet oplopend in puntgevel met smalle dakvensters onder haaks zadeldak. Licht uitkragend schoorsteenvolume aan noordzijgevel. Gebruik van natuursteen voor doorlopende dorpels en aanzetstenen van strekken. Segmentboogopeningen. Nieuw schrijnwerk in plaats van oorspronkelijke T-ramen met kleine of verticale roedeverdeling. Hoger gelegen inkom toegankelijk via bakstenen bordestrap met natuurstenen treden. Opengewerkte houten portiek met verticaal gedeeld bovenlicht onder luifel met leien bedaking. Deur waarvan bovenlicht met kleine roedeverdeling.

Tielt

Cultuurhistorische stad, charmant platteland. Sfeervolle pleinen, kronkelende veldwegels. Statige monumenten, leuke terrasjes. Feesten met visie, genieten van het zachtglooiende landschap. Rijk verleden, bruisende toekomst. Een neus voor cultuur, een waaier aan mogelijkheden. Kortom een stad op de hoogte, ideaal om te wandelen en te fietsen. Tielt ligt in West-Vlaanderen, centraal tussen Gent, Brugge en Kortrijk. Deze centrumsteden zijn liggen binnen een straal van 35 kilometer.

Streekbezoekerscentrum Tielt en regio

Hét startpunt voor een aangename stads- en streekverkenning vormt ongetwijfeld het Streekbezoekerscentrum Tielt en regio in Huis Mulle de Terschueren. Het bezoekerscentrum toont u niet alleen de bezienswaardigheden, maar ook de geschiedenis van onze stad. Een historische tijdslijn en filmpjes over bekende Tieltenaars en streekgenoten, bieden u een ruime blik op de troeven van de streek.

 

 

 

 

Meer info op:

 

Google Maps: